Het WiFi signaal in huis verbeteren?!

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Een WiFi signaal verbeteren kan op verschillende manieren.

In dit blog probeer ik deze vraag te beantwoorden en laat ik een aantal oplossingen de revue passeren.

Mocht u op basis van deze blog advies wensen? Flexington komt graag naar u toe om uw situatie te bekijken en een oplossing te bieden voor uw WiFi.

Alleen het signaal versterken is namelijk niet altijd de beste oplossing, er zijn veel meer alternatieven voor een beter WiFi bereik.

Hoe ontstaat een zwak WiFi signaal?

Een WiFi signaal is niets anders dan communicatie tussen zender en ontvanger via radiogolven. Ik vergelijk dit vaak met 2 mensen die met elkaar een gesprek voeren. Wanneer 2 mensen met elkaar praten terwijl ze naast elkaar staan, kunnen ze elkaar goed verstaan. Wanneer 1 persoon een verdieping omhoog gaat, wordt het al een stuk lastiger. Ze moeten harder praten of zelfs schreeuwen om elkaar te verstaan. Hoe verder je van elkaar af staat, hoe lastiger het is om met elkaar te communiceren.

Met WiFi werkt dit net zo. Wanneer u bijvoorbeeld een draadloos modem heeft die met uw smartphone moet communiceren gaat dat vaak prima wanneer beide apparaten zich in dezelfde ruimte bevinden. Gaat u een verdieping hoger, dan zorgen muren en plafonds ervoor dat de apparaten elkaar minder goed “verstaan”.

Het communiceren tussen beide apparaten wordt dus lastiger en dit zorgt voor een langzamere of wegvallende verbinding. Hoe groter de afstand en hoe meer obstakels, hoe lastiger het wordt.

Een bijkomend nadeel bij WiFi is dat er in de buurt vaak meerdere draadloze netwerken actief zijn. Dit kan je vergelijken met een groep mensen die naast elkaar staan en allemaal door elkaar praten. Het kan zo lastig worden om elkaar te verstaan.

Zendvermogen van WiFi apparatuur
In Nederland mag je op de 2,4 GHz frequentie een vermogen van maximaal 100mw uitzenden. Op de 5 GHz frequentie ligt dit op 1000mw. De meeste apparatuur die door providers standaard wordt meegeleverd werkt echter op een lager zendvermogen van ongeveer 50mw.

De reden hiervoor ligt vaak in het feit dat de apparatuur ontworpen is voor de Amerikaanse markt waar huizen van minder stevig materiaal zijn gemaakt dan in ons land. In Nederland zijn de muren vaak van beton of steen waar radiogolven minder goed doorheen komen dan bij een gipswand of houten muren en plafonds.

Een tweede reden is dat de apparatuur ook in andere landen moet worden verkocht waar het wettelijk toegestane maximale zendvermogen veel lager ligt dan in ons land. De fabrikant kiest er dan voor om een lager zendvermogen in te stellen of goedkopere chips te gebruiken om de prijs te drukken.

Hoger zendvermogen is niet altijd beter
Wanneer je een hoger zendvermogen gebruikt betekent dit niet altijd een beter bereik. Naast zendvermogen is namelijk ontvangstgevoeligheid ook van groot belang. Ik vergelijk dit vaak met een megafoon.

Je kunt hard schreeuwen door een megafoon en hiermee mensen op grotere afstand bereiken. Echter kunnen deze mensen niet terug praten zonder ook over een megafoon te beschikken.

Daarnaast is de locatie waar je de megafoon gebruikt ook van belang. In een open veld werkt het beter dan wanneer je in een kleine ruimte zit omdat het geluid dan gaat galmen. Je schreeuwt dan hard maar bent alsnog onverstaanbaar. Bij WiFi werkt dit op dezelfde manier, zet een router op vol vermogen in een kleine kamer en je zal een minder zuiver signaal hebben dan wanneer je hem op normaal niveau laat uitzenden.

De ontvangstgevoeligheid van apparatuur speelt vervolgens ook nog eens een grote rol. Hoe minder goed een apparaat kan “luisteren”, hoe harder je moet “schreeuwen”.

Kortom, het draait allemaal om balans. Een hoog zendvermogen heeft effect als de ontvanger ook een hoog zendvermogen heeft om terug te kunnen sturen. Pas het zendvermogen aan zodat hij niet te hoog is voor de ruimte waarin het apparaat staat. Hiermee voorkom je dat het WiFi signaal gaat  “galmen” en hiermee de kwaliteit van het signaal omlaag brengt.

WiFi signaal versterken zonder kosten.

Er zijn manieren om een WiFi signaal te versterken zonder dat u nieuwe apparatuur hoeft te kopen. De meest voor de hand liggende oplossing is uw modem of router te verplaatsen zodat de afstand tussen de zender en ontvangers kleiner wordt en er minder obstakels zijn.

De meterkast
Vaak plaatsen mensen de draadloze modem of router in de meterkast omdat hij dan mooi uit het zicht kan worden geplaatst. De meterkast is echter de meest ongunstige plek in het huis om een draadloze zender te plaatsen.

Probeer het apparaat zo dicht mogelijk bij uw ontvangers te brengen en indien er externe antennes opzitten, probeer deze dan te draaien om te kijken of dit verbeteringen oplevert.

Netstumbler 
Om het signaal goed te kunnen meten kunt u het gratis windows programma Netstumbler downloaden. Gebruik hiervoor een laptop zodat u door het huis kunt lopen om het signaal te meten. Naast Netstumbler zijn er ook veel gratis apps zoals inSSIDer op android en iOS voor het gebruik op een smartphone.

Deze handige programma’s laat u zien hoe goed het signaal is en waar het wegvalt. Door de zender te verplaatsen of uw antennes te draaien kunt u snel zien of dit verbetering oplevert of niet.

WiFi kanalen veranderen
Een derde optie is om even de frequentie of het kanaal aan te passen. Beide kunnen een rol spelen in de kwaliteit van het WiFi signaal. Een 2,4 GHz signaal komt bijvoorbeeld beter door plafonds en muren heen dan een 5 GHz signaal.

Wat betreft kanaal keuze wordt er voor 2,4 GHz vaak geadviseerd om kanaal 1, 6 of 11 te gebruiken aangezien deze kanalen minder overlap hebben dan overige kanalen en de kans op hinder van andere draadloze netwerken zo verminderd wordt. Test verschillende kanalen in combinatie met de Netstumbler software om te kijken wat het beste kanaal is.

WiFi versterkers / repeaters

Het versterken van een WiFi signaal wordt meestal gedaan via een WiFi versterker, ook wel WiFi repeater genoemd. Dit is de meest goedkope en eenvoudige manier om een WiFi signaal te versterken. De WiFi versterker plaatst u op het punt waar u nog voldoende bereik heeft. De versterken pikt uw signaal op en zend deze opnieuw uit als een soort tussenstation.

Een groot nadeel is dat een WiFi versterker niet tegelijk kan zenden en ontvangen. Hij wisselt dus heel snel tussen zenden en ontvangen waardoor de snelheid van uw WiFi signaal wordt gehalveerd. Hoe meer apparatuur er met de versterker is verbonden, hoe langzamer uw draadloze snelheid wordt.

Meestal adviseren wij geen WiFi versterkers omdat het simpelweg niet de beste oplossing is. Indien u echter niet teveel geld wilt uitgeven of het niet erg vind dat uw snelheid er onder leidt raden wij u aan om eens te kijken naar een WiFi versterker.

De repeaters van Asus zijn vaak een goede keuze om een WiFi signaal te versterken tegen een niet al te hoge prijs, bijvoorbeeld de Asus RP-AC52 WiFi repeater met een adviesprijs van € 69,- De beste WiFi versterkers zijn echter die van EnGenius. De EnGenius EZ hotspot extender (adviesprijs: € 169,-) voor buiten gebruik (ideaal voor campings) en de EnGenius EZ repeater (adviesprijs: € 129,-) voor binnen gebruik.

Routers met hoog zendvermogen

In het begin van het artikel gaf ik aan dat een hoger zendvermogen niet altijd een verbetering oplevert. Het kan echter wel degelijk helpen aangezien de standaard modems van bijvoorbeeld Ziggo en KPN een erg zwak signaal afgeven. Een WiFi router met hoger zendvermogen kan een oplossing zijn voor meer bereik. Vooral voor een appartement is een goede router een prima keuze omdat u dan niet het probleem van meerdere verdiepingen heeft.

Met een goede WiFi router komt u een stuk verder dan een standaard WiFi modem. De betere WiFi routers hebben niet alleen een hoger zendvermogen en een hogere ontvangstgevoeligheid maar gebruiken allerlei technieken voor een beter WiFi signaal.

De betere routers van vandaag zijn de Asus RT-AC87U (adviesprijs: € 229,-) of de Netgear Nighthawk R7000 (adviesprijs: € 179,-) of R7800 (adviesprijs: € 199,-).

Welke u ook kiest, de routers hebben een zeer goed bereik en zijn redelijk betaalbaar. Wanneer geld geen probleem is kies dan voor de beste router van dit moment, de Asus RT-AC5300.

Bij een goede WiFi router is het natuurlijk wel belangrijk dat uw ontvangers ook voldoende vermogen hebben om terug te zenden. Een PC kunt u nog voorzien van een sterke USB ontvanger zoals de USB ontvangers van Alfa Network

Echter is dit lastiger bij tablets en smartphones. Een beter alternatief voor een router is dan ook een complete oplossing met meerdere access points. Hoe u dit aanpakt leest u in het laatste stuk van dit blog.

Losse access points

In plaats van een sterkere router is het vaak beter om de huidige router te gebruiken en hierop een losse access point (of meerdere) aan te sluiten. Het WiFi gedeelte in de router zet u dan uit en laat het access point al het werk doen. Een access point is namelijk speciaal gemaakt om zich alleen bezig te houden met het draadloze signaal.

Alle hardware in het apparaat is dan ook ontworpen om het beste resultaat op WiFi gebied te halen. Wanneer 1 access point niet voldoende is om door het hele huis WiFi dekking te creëren kunt u meerdere access points neerzetten voor een beter bereik. Wilt u met meerdere access points één goed dekkend WiFi netwerk creëren zonder dat u handmatig tussen de access points moet schakelen? Lees dan verder in de blog onder het kopje: Overal WiFi in huis

Het beste access point van nu is de EnGenius ECB1750 met een adviesprijs: € 299,- Deze kan ook gevoed worden via Power over Ethernet (PoE) waardoor je alleen een UTP kabel nodig hebt op de plek waar je het access point wilt plaatsen. Voor PoE heb je dan wel een aparte switch nodig die de spanning levert. Bijvoorbeeld de Linksys LGS108P PoE Switch met een adviesprijs van € 104,95.

WiFi via het stopcontact

Een alternatief voor WiFi en het trekken van kabels is Powerline Homeplug. Het komt er op neer dat u de elektriciteitskabels in huis gebruikt om data te versturen. Een powerline oplossing bestaat altijd uit minimaal 2 adapters die je in het stopcontact steekt. 1 adapter sluit je aan op het modem en steek je in het stopcontact. De tweede adapter prik je in het stopcontact van de ruimte waar je internet wilt hebben. Vervolgens maak je bekabeld of draadloos verbinding met deze tweede adapter.

Deze sets zijn uit te breiden met meerdere adapters en werken over verschillende groepen. Het is dus mogelijk om door het hele huis bekabeld of draadloos een verbinding aan te leggen zonder last van slecht bereik of het trekken van kabels. De beste adapters komen van het merk Devolo.

Overal WiFi in huis

Tegenwoordig hebben we meerdere draadloze apparaten in huis zoals tablets, smartphones en zelfs televisies. Hoe meer draadloze apparatuur, hoe belangrijker het WiFi netwerk. Wij krijgen dan ook vaak de vraag hoe je thuis nou een goed dekkend WiFi netwerk creëert zonder telkens opnieuw te moeten verbinden met een ander access point.

De oplossing is vrij simpel maar wel wat duurder dan de meeste mensen denken. Je hebt namelijk meerdere access points nodig die je op verschillende plekken in huis moet plaatsen. Alleen op deze manier kun je een echt stabiel WiFi netwerk creëren. Deze access points maken vervolgens gebruik van een techniek genaamd “roaming” om onderling met elkaar in verbinding te worden gebracht.

Roaming & Seamless roaming
In de wat betere access point zit roaming als optie ingebouwd, deze techniek wordt vaak fast roaming genoemd en zorgt ervoor dat alle access points samen 1 groot WiFi netwerk vormen met 1 netwerknaam. Wanneer je door het huis loopt en het bereik van een access point minder wordt, dan zal hij overschakelen naar een sterker access point wanneer deze in de buurt is.

Hier zit bij normale roaming wel wat vertraging in wat dus niet ideaal is bij het streamen van muziek of video. Wil je dat dit naadloos gebeurd? Dan kan dit alleen door middel van Seamless Roaming access points. Dit zijn echter vrij prijzige access points en worden meestal alleen zakelijk ingezet.

Voor thuis is het eigenlijk niet echt nodig om voor een dure seamless roaming oplossing te gaan. Hoe vaak loop je namelijk al kijkend naar een video rond in huis? Alleen bij streaming video, audio en multiplayer games is het niet handig om even een seconde of 2 de verbinding te verliezen. Voor de meeste mensen is seamless roaming dus een dure oplossing die weinig toevoegt.

Hang per verdieping een access point op met roaming. Een goede access point is de Ubiquiti UAP-AC-Lite (adviesprijs: € 119,-) of de UAP-AC-LR (adviesprijs: € 149,-) voor de wat grotere woningen. Deze access points worden gevoed via de netwerkkabel, je hoeft dus geen stopcontact in de buurt te hebben.

De access points van Ubiquiti configureert u zodat ze samen 1 netwerk vormen. Via deze opstelling heb je een goed dekkend WiFi netwerk waarbij elke verdieping zijn eigen access point heeft.
Het is een wat duurdere oplossing dan een losse router, maar u bent de komende jaren wel verzekerd van een WiFi netwerk zonder problemen.

Kant en klaar pakket
Er is ook een kant en klaar pakket beschikbaar met 3 access points en een goede router. Hiermee bent u in 1 keer klaar en heeft u de komende jaren een geweldig goed WiFi netwerk in huis (advies prijs € 499,-).


Conclusie

Wij hopen dat u na het lezen van bovenstaande informatie een goede keuze kunt maken om uw WiFi signaal te versterken. In het kort nog even de mogelijkheden op een rij:

·         Zonder kosten – pas de locatie, het kanaal of frequentie aan van uw WiFi zender.

·         WiFi versterkers – lage kosten maar halvering in snelheid en beperkt bereik.

·         Sterke router – voor appartementen of kleinere woningen kan een goede router al wonderen doen.

·         Access Points – Plaatst 1 of meerdere access points voor een goed bereik.

·         Via het stopcontact – Handig zodat u geen kabels hoeft te trekken en ik elke kamer een WiFi of vast aansluitpunt kunt maken.

·         Overal WiFi in huis – De beste oplossing, meerdere access points in een cluster gecombineerd met eventueel een goede router.

Weet u nog steeds niet wat voor u de beste oplossing is? Flexington komt graag naar u toe om uw situatie te bekijken en een oplossing te bieden voor uw WiFi in huis.Bron: allesoverdraadloosinternet.nlContactgegevens

Flexington

Leidsevaart 566

2014 HT Haarlem

+31 6 21 88 78 06

info@flexington.nl

www.flexington.nlAdministratie

KvK: 66851459

BTW: NL002066311B17

Bank: NL76 RABO 0312 3942 68Certificeringen

Prince2 certificeringIMPA C certificering

Voorwaarden

> Algemene voorwaarden

> Disclaimer

Flexington heeft het copyright van deze website. Niets van deze website mag zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming door anderen dan Flexington gebruikt worden.