Schoonmaken?

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Schoonmaken? Niet het leukste wat er is, maar je kunt het je wel makkelijk maken. Ik lijk de belastingdienst wel. Het internet staat vol met nuttige tips om het huishouden te vergemakkelijken en dingen schoon te maken. Onderstaand heb ik 20 tips verzameld die ik handig vind. Er zijn nog veel meer tips te vinden en er zijn ook boeken vol mee geschreven zoals Oma weet raad.

Ik vertrouw er op dat onderstaande 20 tips je huishouden al flink op orde zullen brengen en je huis zal laten blinken.

Tip 1
Maak een to do lijstje. Je schrijft al je klussen en taken op en wanneer dit gedaan is kan je het afvinken. Schrijf eerst de iets wat rot klusjes op en daarna de makkelijke. Het geeft een heerlijk gevoel als je alles hebt gedaan en je een lijstje ziet met alleen maar vinkjes! Ook is het handig als geheugensteun. Je vergeet op die manier niet de kleine klusjes die al weken op je wachten. 

Tip 2
Doe telkens één taakje te gelijk. Ren dus niet tussen verschillende taken heen en weer. Doe bijvoorbeeld eerst boodschappen en ruim het daarna op. Als dit gedaan is kan je bijvoorbeeld het toilet boenen en daarna de rest van de badkamer

Tip 3
Gebruik in je kast mandjes of bakjes. Sorteer op die manier je sokken, ondergoed of andere spullen. Hierdoor blijft alles overzichtelijk en netjes.

Tip 4
Probeer elke avond een kwartiertje op te ruimen. Alles wat van die dag ligt op tafel, op de grond of waar dan ook, leg je terug op zijn vaste plek! Zo kan je de volgende ochtend weer opgeruimd je dag beginnen. Niet alles hoeft in een kast terecht te komen, ook leuk om bijvoorbeeld spulletjes op andere manieren op tebergen. Zo heb ik mijn inpakpapier in een kartonnenzak en doe ik mijn kruiden in glazen potjes!

Tip 5
Ik vind het belangrijk dat mijn gootsteen er netjes uit ziet. Putjes die vol zitten met etensresten vind ik super vies! Een handige tip is om je gootsteen schoon te maken met een beetje bleek. Hier gaat hij weer van glimmen!

Tip 6
Mocht je gebruik maken van houte snijplanken is het handig om ze van te voren met olie te behandelen. Zo krijg je geen vieze vlekken en blijven de planken mooier!

Tip 7
Probeer met jezelf af te spreken om 1 keer in de week te gaan stofzuigen. Het is misschien niet het leukste klusje, maar maak het leuk door bijvoorbeeld muziek te luisteren via oordopjes! En stofzuigen is ook nog eens goed voor de lichaamsbeweging. Mocht het klusje klaar zijn heb je een heerlijk fris en vooral stofvrij huis.

Tip 8
Neem met een natte doek (bijvoorbeeld een vezeldoek) de plankjes, tafeltjes, krukjes en kasten af. Door eerst stof te zuigen, haal je het grootste deel van het stof van de vloer. De overige stofjes die in de lucht terecht zijn gekomen en vervolgens neerdalen op je meubels, haal je met een doekje weg. Zo bespaar je dubbelwerk!

Tip 9
Het in de wasmachine gooien is zo gepiept, maar daarna alles ophangen en opvouwen.. echt veel werk! Maar wanneer het uit de wasmachine komt, wordt ik wel ontzettend vrolijk van de geur. Tip voor het wassen: Stop je was binnenstebuiten in de wasmachine. Dit voorkomt een hoop slijtage!

Tip 10
Je was wordt er echt niet mooier en schoner op als je de wasmachine helemaal vol stopt met kleding. Juist niet! Stop de wasmachine dus niet helemaal vol!

Tip 11
Om je wc-pot grondig schoon te maken, kun je verschillende methodes toepassen.
- Laat het water van je handwasje een uurtje in de wc-pot staan en je wc glimt als nooit tevoren.
- Gooi ’s avonds een halve fles schoonmaakazijn in de wc.  De volgende ochtend is hij als nieuw.
- Gooi een liter cola in de wc en laat een nacht staan.  Kalkaanslag, urinezuur en bruine vlekken zijn totaal verdwenen.

Tip 12
Fruitvliegjes verjagen? Zet een bakje met water neer en voeg er een klein beetje azijn aan toe. De fruitvliegjes gaan er al snel vandoor.

Tip 13
Hoe voorkom je dat de melk overkookt? Leg een houten lepel dwars over het pannetje.

Tip 14
Pannetje aangebrand? Laat het een nachtje staan met cola erin.

Tip 15
Een aangekoekte oven? Die maak je schoon door hem in te smeren met vloeibare groene zeep.  Zet er een glaasje ammonia in, doe de ovenklep dicht en laat 24 uur trekken.  Daarna kun je het vuil met een sponsje afnemen.

Tip 16
Vieze schimmel in je badkamer? Je verwijdert hem met een mix van natuurazijn en St. Marc.  Doe dit mengseltje op een spons en dep hier de schimmel mee weg.

Tip 17
Altijd een perfect gladgestreken tafelkleed? Strijk je tafellaken niet wanneer je het in de kast legt, maar wanneer je het op tafel legt!

Tip 18
Strijken in het algemeen gaat veel makkelijker vóórdat de was droog is.  Strijk je wasgoed meteen nadat je het uit de wasmachine haalt en hang het dan pas te drogen.  Zo is de was nog eerder droog ook.

Tip 19
Ramenlappen? Je ramen worden snel en streep loos schoon (en blijven dit ook langer) als je bij je warme water een scheutje autoshampoo MET WAX doet. De wax zorgt namelijk voor een onzichtbaar laagje op je ramen dus alle regen en vuil loopt er zo weer vanaf. Bij regelmatig gebruik kan je je ramen uiteindelijk schoon krijgen door er alleen een emmer water overheen te gooien.

Tip 20
Schone magnetron? Snijd een citroen in schijfjes. Leg de schijfjes citroen in een schaal met een half glaasje water. Plaats het in de magnetron en zet de magnetron minimaal 1 minuut en maximaal 5 minuten aan. Haal het schaaltje uit de magnetron en veeg de binnenkant van de magnetron met een schone doek of met keukenpapier.

Contactgegevens

Flexington

Leidsevaart 566

2014 HT Haarlem

+31 6 21 88 78 06

info@flexington.nl

www.flexington.nlAdministratie

KvK: 66851459

BTW: NL002066311B17

Bank: NL76 RABO 0312 3942 68Certificeringen

Prince2 certificeringIMPA C certificering

Voorwaarden

> Algemene voorwaarden

> Disclaimer

Flexington heeft het copyright van deze website. Niets van deze website mag zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming door anderen dan Flexington gebruikt worden.